Efternavne Sogne
Fornavne Tidslinie

Historier

ARTIKEL i BT 17. oktober 2005

Jern-oldemor har 152 efterkommere

Artikel i Se & Hør ved Gudrun og Svends Guldbryllup

2 blev til 77

En Hansted drengs erindringer fra barndommen i Hansted

Leif Henning er en fantastisk fortæller. En Han...

Fattiglemmer !!!

Flere steder er personer noteret som Almisselemm...

Guldbryllup 1984

Guldbryllup 24. april 1984 Serridslev Forsamling...

Ikast Kirke

Ikast kirke, hvor vore forfædre i 1800 tallet på...

Klode Mølle

Mordet på Niels Jørgensen

Natmandsfolk og kæltringer

Betleri og løsgængeri var forbudt i 1700-1800 ta...

Om Natmændsfolkene

Hvordan Præsten Blicher ser på betleri og løsgæn...

Pikan huset ved Overiisen, Ikast - Ringkøbing Amt

Gudruns tipoldeforældre Christen Christensen og ...

Rasmus Poulsen - Skifteretten

Udskrift fra Skifteprotekollen ved Rasmus Poulse...

Samsø Kommunes Historie

Som noget specielt ejede bønderne på Samsø selv ...

Svends oldefar brændte Tanderup by ned...!

Peder Rasmussen Smed skulle stå for madlavningen...

Søvind Skole omkring 1940

Samlet billede af alle i skolen, Arno i forreste...

Søvindegnens historie

Søvind er en lille by i Østjylland med 1.074 ind...

Trommelfører Herman Kristensen

Min barndomstid i Ølsted

Vaccinationer i 1800 tallet

I mange af de kirkebøger jeg har læst i, ang. vo...

 

En brand i Tanderup By på Samsø den 6. Oktober 1870
Samsø Birk Politiprotokol
24/12 1868 - 03/04 1873
Aar 1870 den 6. Okt. eftermiddag kl 9 ¼ blev Samsø Birks Politiret sat paa Hus­mand Morten Mortensen Bryders Bopæl i Tanderup og administreret af den ordi­nære Dommer, i overværelse af Retsvid­nerne, hvor da blev optaget.
Nr. 24/1870 - Forhør i anledning af en Dags Eftermiddag udbrudt Ildebrand i Tanderup.
Dommeren bemærkede at der Dags Eftermiddag kl. 4 blev gjort Anskrig i Tranebjerg om Ildebrand i Tanderup By, og begav han sig straks efter til Brand­stedet, hvor han ankom kl. 4 ½ og var da allerede størstedelen af Byen fortæret af Ilden. Ved Dommerens Adkomst til Brandstedet var Søren Sørensen Mand’s
Hus paa den østre side af Gaden, det sid­ste Hus som var angrebet af Ilden, og lykkedes det ved hjælp af Sprøjterne at standse Ilden ved dette Sted, idet det nærmeste Sted mod Syd, var opført af Grundmur og belagt med Stentag, og det østen for samme beliggende straatægte Hus, blev dækket med vaade Pressennin­ger. Ved Forhørets Begyndelse var man forsaavidt bleven Herre over Ilden, at der efter al Rimelighed ikke kunde være Fare for at flere Steder vilde angribes. Det brændte selvfølgelig inden i Grun­den paa de fleste Steder og blev der med de tilstede komne 7 Sprøjter arbejdet paa Ildens sikring fremdeles.
Fremstod Husmand Peder Rasmussen Smed af Tanderup, som h.t.s. (i henhold til sagen) forklarede at i Eftermiddag omtrent kl. 3, gjorde han Ild paa Skorste­nen i et i samme Muret Hus, og satte en Gryde med Kartofler over Ilden. Han fyrede med nogle tørrede Kokasser og var han alene hjemme, da han gjorde Ild paa. Hans Kone var hos Gaardmand Ole S. Nielsen for at skjette Hør, og de tre ældste Børn vare ude, den ene i Skoven, den anden paa Marken for at vogte Krea­turer, den 3die var ude paa Gaden, det fjerde og mindste Barn var som Kom­perenten ere hjemme, da han gjorde Ild paa, men fulgte strax efter med ham hen til hans Kone, hos O.S.Nielsen. Da Komperenten gik bort, lukkde han Døren til Huset af og kort efter at han var kom­met hen til O.S.Nielsens Gaard, og talte med sin Kone, blev de opmærksomme paa en stærk Røg om ved Komperentens Hus, og han løb da strax tilbage, derføl­ges af sin Kone, og da de kom til Huset slog Ilden allerede ud af Taget paa den samme side nærmest Skorstenen. Kom­perenten kan ikke tænke sig andet end at Ilden kan være opkommet fra Ildstedet, men hvorledes kan han ikke tænke sig, da han ikke er sig bevidst at have begaa­et nogen uforsigtighed med Ildens an­tændelse. Det blæste temmelig haardt fra Nordvest og Døren som førte fra Kjøkke­net til Loen Vest for, var ikke aldeles tæt, saa at der muligvis kan have været no­gen træk fra Loen gjennem Kjøkkenet. Ilden greb saa hurtigt om sig at Kom­perenten aldeles intet har reddet af sit Indbo. Saa paaviste Komp. at han var assureret for omtrent 200 Rdl. i Holbæk Amts Brandforsikringsselskab.
Fra Komperentens Hus udbredte Ilden sig til Naboen Johannes Villadsens Hus, og derfra til dennes Gaard, og derefter udbredte Ilden sig efterhaanden paa den venstre Side af Gaden som fører fra Ons­bjerg til Pillemark, - til Niels Rasmus­sen, Jørgen S.Hansen, Mikkel Bager, Peter Jørgen Christensen, Søren Jensen Kolbyes Huse, Fattighuset og Chr. M.Bødkers og Hattemager Eriksens Hus. Paa den Østlige Side af Gaden brændte Søren Vævers, Morten Christensen Kragh, Frederik Johansens, Jens Truel­sens, Hans Knudsens,Chr. Christensen Ryssers, Jens Nielsen Alstrups Huse , derefter Søren Rasmussens, Aage Søren Nielsens Gaard, Chr. Andersens, Søren Sørensen Mands Huse.
Komperentens Kjøkken var forsynet med behørigt Loft, og Komp. som jævnligt ere ude paa arbejde ved ikke naar sidste Brandsyn er holdt.
Fremstod Husmand Morten Mortensen Bryder som h.t.s. forklarede at hans Hus ligger omtrent 80 Alen (ca. 50 m.) Syd for Peder Rasmussens Hus, var hjemme i Eftermiddag mellem kl 3 og 4, og be­mærkede han da, at en Ild, som i Efter­middag har ødelagt en fjerdedel af Tan­derup By, udbrød i P.Rasmussens Hus, og var Ilden da han bemærkede den,­ brudt igennem Taget, mest i samme Østre Ende, nærmest ved Skorstenen.
Paa Grund af den stærke Vestlige Vind, udbredte Ilden sig i stor Hast, om den første Del af Byen, og udbrændte de af Peder Rasmussen angivne Steder, saale­des at der i alt nedbrændte 17 Huse, 3 Gaarde, 1 Boelssted.
Komp. Ved ikke hvorledes Ilden er op­kommet hos Peder Rasmussen, men han har hørt at denne efter at have gjort Ild paa under nogle Kartofler var gaaet hen til sin Kone hos Ole S. Nielsen, og var det under hans Fraværelse at Ilden ud­brød.
Fremstod Gaardmand, Formand for Ons­bjerg Sogneraad, Ole S. Nielsen, som h.t.s. forklarede at han i Eftermiddag ca. kl. 1 ½ var med sine Børn og sin Karl, kjørt til Brattingsborg Skov hvor de just afholdte en Fest, og erfarede han her hen paa Eftermiddagen omtrent mellem kl. 4 og 5, at der var en stor Ildebrand. Det formentes det var henad Pillemark. Kom­perenten kjørte strax hjemad og først undervejs mellem Haarmark og Pille­mark fik han at vide at Ilden var i Tan­derup, og da han kom videre frem til Selsinggaarde, hørte han at hans Gaard allerede var afbrændt, og at hans Kone var taget hen til Claus Søren Pedersen i Selsinggaarde. Resten af Ole S. Nielsens forklaring maa vi have tilgode, da det er ret svært at læse.
Aar 1870 den 8. Oktober.
Fremstod Brandfoged og Gaardmand Johannes Villadsen af Tanderup som h.t.s. forklarede at hin i Torsdags Efter­middag var ude at pløje paa sin Mark, nærved Stranden,og beliggende Vest for Tanderup By, da hans Dreng, Jens Han­sen som vogtede Kreaturer i nærheden paa en højere beliggene Mark, kom lø­bende hen til Komp. Og raabte at der var Ild i P.Rasmussens Hus. Komp. spændte da strax fra Ploven og red hjem, men da han ankom til Byen, var allerede Peder Smeds Hus nedbrændt, og hans egen Gaards Bygninger og flere Øst derfor beliggende Huse vare dengang allerede, paa Grund af den stærke Blæst fra Vest, saa stærkt omspændt , at han ikke kunde komme ind i sin Gaard, og der blev af hans Indbo, kun reddet saare ubetydeligt.
Fremstod Husmand Christen Christen­sen Rysser, af Tanderup, som h.t.s. for­klarede at da Ilden udbrød, var han inde hos forrige Komperent for at tærske. Omtrent mellem kl. 3 og 4 Eftermidda­gen bemærkede Komp. En stærk Røg over Gaarden, og da han løb ud paa Ga­den, saa hanat der var Ild henmod Peder Rasmussens Sted. Han løb da igjennem Brandfoged Johannes Villadsens Gaard som laa Vestre Side af Gaden, men da Ilden allerede havde fra Peder Rasmus­sens, udbredt sig til Johannes Villadsens Stald, og den stærke Blæst førte Ilden hen mod sidstnævntes Gaard, skyndte Komp. sig tilbage til Søren Nørs Gaard og sørgede for at Hestene i fornødeent Fald, kunde blive frelste, og derfra løb han hjem for at redde sit eget Indbo. Af dette lykkedes det ham imidlertid kun at redde en Dragkiste, med et sæt Klæder i, samt en Dyne og et Par Puder.Kom­perentens Hus var assureret for 200 Rdl. Det er aldeles nedbrændt. Indbo var ikke assureret. Angaaende Ildens opkomst, har han ikke erfaret andet end hvad der er forklaretaf de forrige Deponenter.
Fremstod Husmand Jens Nielsen Al­strup af Tanderup, som formanet til sandhed forklarede, at hans Hus (var assureret for 60 Rdl.) der laa paa den Østre Side af Tanderup Gade, aldeles var udbrændt. Hans Indbo var ikke as­sureret, og er altsammen brændt, med undtagelse af en Dyne, en Pude, 1 La­gen. Hans Datter Margrethe, som tjente i Tranebjerg, havde det meste af sit Tøj, til en værdi af 3 - 400 Rdl. henstaaende hos Komperenten og deraf faar han kun red­det 5 Dragkisteskuffer, med deres Indbo­er. Komp. saa fra sit Vindue at Ilden ud­brød i Peder Rasmussens Hus og derfra hurtigt udbredte sig til Johannes Vil­ladsens Sted, og derfra videre mod Øst. Om Ildens opstaaen forklarede han, efter hvad han har hørt, ligesom de foregaaen­de.
Fremstod Hattemager Eriksen af Tan­derup som h.t.s. forklarede hermed, hele hans Familie var fraværende til en Fest i Skoven, da Ilden udbrød i Tanderup, og da han kom hjem var hele Huset ned­brændt. Hans Hus som laa paa den Ve­stre Side af Gaden, var assureret for 450 Rdl. og hans Indbo var ligeledes as­sureret for 750 Rdl. En del af samme blev reddet ved Foranstaltning af Gaard
ejer He....... af Selsinggaarde, navnlig nogle Sengeklæder, Linned og en Komo­de. Om Ildens opstaaen har han hørt ligesom de forrige Komperenter.
Fremstod Husmand Søren Jensen Kolby, som h.t.s. forklarede at han ved Ildens udbrud i Tanderup var fraværende hos Ole Rasmussen paa Pillemark Mark for at tærske, og da han kom hjem var Jo­hannes Villadsens Gaard i fuld Brand, og derfra udbredte Ilden sig med en ri­vende Hastighed til de øvrige udbrændte Bygninger. Komp. Hus er assureret for 130 Rdl. og hans Indbo for 200 Rdl. Hu­set er helt nedbrændt og af Indboet har han kun reddet en gammel Kiste, en Stol, en Klokke og nogle Gang og Sengeklæ­der. Om Ildens opkomst, har han hørt ligesom de forrige Deponenter.
Fremstod Husmand Mikkel Rasmussen Bager af Tanderup, som h.t.s. forklarede at han var i arbejde hos Ole S.Nielsen i Tanderup da Ilden udbrød. Idet han om­trent mellem kl. 3 og 4 saa ud af Lugen i Loen, saa han Røg henover Gaarden og i det samme saa han Peder Rasmussen Smed komme fra den Østre Port ind i Gaarden, hvor hanhavde talt med sin Kone der skjættede Hør, og da de saa at Ilden var udbrudt i P.Rasmussens Hus, løb de hjem hver til sit. Komperentens Hus var dengang endnu angrebet af Il­den, men det varede kun et øjeblik før­end det antændtes hos Johs. Villadsens Gaard. Hans Hus der aldeles udbrændte var assureret for 300 Rdl. og hans Indbo, saavidt han erindrer for 423 Rdl. Af Ind­boet har han reddet 3 Stole, nogle Sen­geklæder og en Dragkisteskuffe. Om Ildens Opkomst forklarede han ligesom de forrige Deponenter.
Fremstod Husmand Christen Andersen af Tanderup som h.t.s. forklarede at han ved Ildens udbrud var fraværende paa sin Lod, ½ fjerring vej fra Byen. Da han kom hjem var hans Hus, der laa paa Østre Side af Gaden, allerede omspændt af Ilden, det nedbrændte aldeles. Huset var assureret for 400 Rdl. og Indboet for 300 Rdl., af det sidste blev reddet 2 Ki­ster og 1 Dragkiste, et Stueur og nogle Gangklæder. Om Ildens opkomst har han hørt ligesom de øvrige Deponenter forklarer.
Fremstod Husmand Morten Christensen Krag af Tanderup som h.t.s. forklarede at han ved Ildens udbrud var fraværende i Marken, Vest for Byen og Pløje. Da Komperenten kom hjem var hans Hus allerede antændt af Ilden, og det ned­brændte helt til Grunden. Det var as­sureret for 500 Rdl. og hans Indbo lige­ledes for 500 Rdl. Af det sidste fik han kun reddet en Kiste og nogle Sengeklæ­der. Om Ildens opkomst har han hørt som de andre Deponenters forklaring.
Fremstod Husmand Jens Rasmussen Truelsen af Tanderup som h.t.s. forklare­de at han da Ilden udbrød i Peder Ras­mussens Hus, var i sin Have, og da han bemærkede Ilden, løb han hen til Peder Rasmussens Hus, gjennem Johannes Villadsens Gaard. Huset var allerede falden og Komp. i forening med en an­den Mand, søgte da ved et Dækken at redde Johs. Villadsens Stald, som var nærmest ved det brændende Hus, men deres redningsforsøg mislykkedes p. Gr. af den stærke Blæst, og Komp. Løb da hjem for at redde hvad han kunde hos sig selv. Det varede knap et kvarter inden Ilden havde udbrændt sig til Komp. Hus paa den Østre Side af Gaden, der aldeles nedbrændte. Komp. Hus var assureret for 300 Rdl. Indboet, saavidt han erindrer, for 172 Rdl., af Indboet fik han kun red­det 3 Dyner, 3 Kommodeskuffer og nog­le andre Smaating. Om Ildens Opkomst har han hørt ligesom de øvrige Deponen­ter forklarede.
Fremstod Husmand Niels Rasmussen af Tanderup, der h.t.s. forklarede, at han ved Ildens udbrud arbejdede i Onsbjerg Præstegaards Have, knap ½ fjerring vej fra Tanderup. Da Komp. Kom hjem var Peder Rasmussens, Johs. Villadsens Steder allerede nedbrændte og Ilden gre­bet fat i Komp. Hus som aldeles ned­brændte. Huset var assureret for 390 Rdl. - men af Indboet var intet assureret og han fik kun deraf reddet 3 Stole - 2 Dy­ner og nogle Gangklæder. Om Ildens Opkomst har han hørt ligesom de øvrige Deponenter.
Fremstod Husmand Jørgen Søren Han­sen af Tanderup som h.t.s. forklarer, at han ved Ildens Udbrud var paa arbejde hos Gaardmand Helens i Selsinggaard, ½ Mil fra Tanderup. Da han kom hjem havde Ilden udbredt sig til hans Hus, som helt nedbrændte. Det var assureret for 330 Rdl. hans Indbo for 500 Rdl. - af Indboet blev kun reddet nogle Senge­klæder og Gangklæder, samt nogle Stole, Borde, tilsammen til værdi af ca. 30 Rdl. Om Ildens Opkomst, forklarer han som de øvrige Deponenter.
Fremstod Husmand Søren Sørensen Mand af Tanderup som h.t.s. forklarer, at han ved Ildens Udbrud var paa arbejde hos Gaardmand Hans Villumsen paa Onsbjerg Mark, ½ Mil fra Tanderup. Ved hans hjemkomst var hans Hus ned­brændt, saa godt som, det var assureret for 200 Rdl. hans Indbo for 400 Rdl. Af Indboet blev kun reddet nogle Gangklæ­der St..... Kiste og en Dyne. Om Ildens Opkomst forklarer han som de øvrige Deponenter.
Fremstod Husmand Hans Rasmussen Knudsen af Tanderup, som formanet til Sandhed forklarer at han ved Ildens Udbrud var hjemme paa sit Loft, og da han derfra hørte sine Børn tale om at der var Ildløs, løb han ned og saa da at Ilden var udbrudt i Johs. Villadsens Stald, som stod tæt Østen for dette, tog han nogle Lagener med og blødte dem i Vand og løb strax hen til Brandstedet, hvor han i forening med Jens Truelsen søgte at red­de Stalden, men p.Gr. af den stærke Blæst kunde de ikke. Komp. Løb derpaa ind i Johs. Villadsens Gaard og reddede lidt Tøj derfra, men da Ilden øjensynlig vilde udbrede sig videre, skyndte han sig hjem til sit eget for at redde hvad han kunde. Kort efter udbredte Ilden sig til Komp. Hus som nedbrændte aldeles. Det var kun assureret for 100 Rdl. og hans Indbo for 200 Rdl. Af Indboet fik han kun ubetydeligt reddet, saavidt han ved til en værdi af 10-12 Rdl. Om Ildens Opkomst har han hørt ligesom de øvtige forklaringer.
Fremstod Boelsmand Christen Nielsen Bødker af Tanderup som h.t.s. forklarer at han ved Ildens Udbrud var fraværen­de i Skoven, og da han kom hjem var hele hans Hus nedbrændt. Huset var as­sureret for 1200 Rdl. Indboet saavidt han ved for 1470 Rdl. Af Indboet blev reddet Kreaturerne og 2 Sengeklæder samt 2 Dragkisteskuffer med Indboer og en Skuffe fra et Klædeskab. Om Ildens Op­komst har han hørt som de øvtige Depo­nenters forklaringer.
Samsø Birks Politiprotokol
24/12 1868 - 03/04 1873
 

Birgit , 07-03-2010 21:46:19