Stamtræ
Niels Nielsen Graver
Født: Niels Nielsen Graver, 1754, Brigsted, Søvind Sogn, Voer Herred, Skanderborg Amt som søn af Snedker. Niels Nielsen Graver og Johanne Pedersdatter
Kirkedøbt: 29. september 1754, Søvind Kirke, Skanderborg Amt.
Død: 17. august 1804, Væhrholm, Væhr S. Skanderborg Amt.
Begravet: 21. august 1804, Væhr Kirkegaard, Skanderborg Amt.
Stilling: Snedker
Gift 11/10-1782 med Kirstine Margrethe Johansdatter, Væhr Kirke, Skanderborg Amt.
Forældre: Snedker Niels Nielsen Graver og Hustru Johanne Pedersdatter i Brigsted ved Søvind.
Både Niels og han far var Snedkere - en forfader langt tilbage må have været Graver, derfor navnet.
Niels Graver restaurerede Kirker. I Væhr Kirke har han lavet prædikestolen (omfattende restaurering af den gamle prædikestol fra 1587) og stolerækkerne er også fra hans hånd.
Der er to ejendomme i det vestlige hjørne af sognet, klemt inde mellem Sundvig i syd og et mose- og engdrag mod vest og nord, så der er kun vej dertil mod øst. De er nok i sin tid fremkommen, da ”Holmegaarden” (”Værholm”) blev udstykket. Den hørte jo under Stensballegaard, vel nærmest som et enkesæde. En af disse ejendomme blev deres hjem. I1782 blev de gift og samtidig blev stuehuset bygget. Over indgangen i dagligstuen lod de sætte følgende
vers:
Velsign o Gud vort Hus og Bo
Det er din Naadegave
Lad lykkes her med Fred og Ro
Hvad du mig givet haver.
Et sjældent stilfuldt og hyggeligt hjem har de haft. . Fyldingsdørene med de smukke dørkarme, det gamle bornholmerur med egetræshuset, egetræschatollet og alkovesengene med de spidsbuede fløjdøre med mandehovedet over. En sjælden kunstfærdig barneseng, hvori var indsat 4 bibelske skikkelser.
De havde i sin tid siddet i den gamle prædikestol. De havde en fylding hver for sig. Den ene havde en due på hver skulder, den anden stod med en vægtskål, den tredje stod med en stav, den fjerde har jeg helt glemt. Da sengen for hen ved 40 år siden blev taget bort, blev skikkelserne solgt til grev Friis på Boller. De kostede 40 kr., (til sammenligning kan nævnes, at en faglært arbejders timeløn i 1873 var 23 øre og et rugbrød kostede 5 øre). Et lille dobbelt skab, hvor fyldingerne var helt udskårne. Så bordet med korsfødderne og på langsiderne var fodtrin. Mor sagde, at hun som barn havde pudset knive der mange gange. Den svære kakkelovn med den blankpudsede kobbertud. Fyrstedslågen var også af kobber og i endepladerne var indstøbt to skikkelser, hvoraf den ene var Moses. Engang da baronesserne (fra Stensballegaard) var dernede i besøg, sagde den ene af dem til søsteren: ”Se nogle dejlige vinduer, de er af engelsk spejlglas”. Et klapbord og et stort dobbelt skab er også fra Niels Gravers hånd. En rigdom af kobber- og messingstøj var der også i det gamle hjem. Det var den store blankpudsede kobberkaffekedel. Den kunne rumme nogle og tredive kopper.
Det har ikke været så lille en husholdning, Niels Graver har haft. Han havde svende på værkstedet. Undertiden har han jo også været bortrejst i længere tid ad gangen, når han reparerede fremmede kirker.
De havde 6 døtre, den ældste hed Johanne, hun blev gift til Blirup. Ida Barbara blev gift til Meldrup, hun var opkaldt efter Jens Schmidts kone i Vær præstegård.Mette Cathrine blev gift til Nebel (vores ane) og en til Serridslev. Der var en åndssvag, som blev hjemme på ejendommen. Den yngste, Ane Kirstine, fik ejendommen i arv. Til hver af døtrene lavede han en egetræsdragkiste
Niels Graver byggede også udhusene. Han døde i sin bedste alder (1754-1804). Kirstine Margrethe døde i 1825 (født 1757).
Fra Stensballe lokalhistoriske arkiv.
Samtlige personer i husstanden
Skanderborg, Voer, Vær, Væhrholm, , 58, FT-1801, B8511
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Niels Nielsen Graver 48 Gift Mand Huusmand og snedker
Kirst. Magrethe Johansdatter 45 Gift Hans kone
Mette Catr. Nielsdatter 16 Ugift Deres børn
Ida Barbara Nielsdatter 14 Ugift Deres børn
Abel Kirst. Nielsdatter 8 Ugift Deres børn
Anne Kirst. Nielsdatter 4 Ugift Deres børn