Stamtræ
Anders Sørensen
Født: Anders Sørensen, 1630, Klode Mølle, Kragelund Sogn, Hids Herred, Viborg Amt
Anders Sørensen ses i 1673 at have købt såvel bondeskylden som herlighedsretten til Klode Mølle i Kragelund Sogn. Hvor han stammer fra vides ikke, A.S. nævnes 1681 i en sag, hvor bymændene i Skygge beklagede sig over, at han og flere andre af egnens lod deres kvæg drive ned over de bløde enge "den fattige Mand til stor Skade".
Klode Mølle:
Både herligheden og bondeskylden af møllen blev 1673 købt af Anders Sørensen, hvis slægt var her i over 100 år. Hvor han stammer fra, er et åbent spørgsmål; den eneste mand af dette almindelige navn i de store registre til Viborg landstings skøde- og panteprotokoller boede1669 som forpagter på den lille herregård Herpinggård i Trans sogn, Vandfuld herred, og hans forsvinden derfra inden matriklen 1688 kunne måske forklares ved, at han købte både bondeskyld og herlighed i Klode mølle, dengang en ikke ringe handel for en bonde.
Anders Sørensen nævnes 1681 i en sag, hvor de Skygge bymænd klager over, at han, Christen Michelsen i Klode, Christen Christensen i Elbæk og Niels Andersen i Bording mølle og de Bøgelund bymænd lader deres kvæg drive og »hvoltræde« deres bløde enge, den fattige mand til stor skade.
Ved opmålingen 1683 1å der til møllen 6 tdr. land opdyrket jord og 3 ½ tdr. land hede.
Endvidere kunne der avles 2 løs mosehø og græsses 4 stk. kvæg eller bæster. Ildebrændsel kunne kun fås mod betaling hos omliggende naboer. Møllen blev beskrevet således: »Vandet, som driver møllen, kommer fra Boelund søe og løber vest og nord på i den store å, som løber i fjorden ved Skive. En liden overfaldskværn med 1 inden-hjul og 1 uden-hjul. Begge stenene er 7 kvarter brede og 1 kvarter tykke. Møllens distrikt består af nogen ringe søgning af Kragelund sogn; Bording mølle ligger strax på den vestre side. Udi mølledammen kan der fanges skaller, når de leger. Når tørre somre eller langvarig og bestandig frost om vinteren indfalder, da kan efter møllerens beretning møllen stå ugavnlig.« Ved bedømmelsen af disse oplysninger må dog erindres, at det drejede sig om en slags selvangivelse!
Konkurrencen mellem Bording og Klode møller gav sig også udslag i en forligsakkord af 29.8.1683, hvori den Bording møller fraskrev sig retten til at forlange, at Elbæk bæks løb skulle løbe i Bording mølles dam, og forpligtede sig til at afkaste løbet. Denne sag optoges igen i 1700-tallet; det bemærkes, at det hverken kunne skade eller gavne Klode mølles vandforsyning, da det gravede løb var langt neden for Klode mølle. Altså drejede det sig kun om brødnid.
Af Anders Sørensens børn kendes 3:
1) Kirsten Andersdatter var gift med Peder Christensen Sillebjerg i Stenholt. Deres søn, Kristen Pedersen, var 1700 allerede voksen, idet hans mosters mand, Niels Jørgensen i Klode mølle, 1704 erklærede, at han havde tjent sin mor-broder, Christen Andersen på Højris, som avlskarl i 3 år. I januar 1705 foregik følgende optrin med Christen som hovedfigur: Han havde faderen samt Mads Christensen Elbech i Bording med i Ibsgaard, Nørre Snede sogn, på frierfærd hos Anders lbsgaards steddatter, Inger Michelsdatter, og de havde hartad afsluttet forhandlingen med pigens mor-broder, Laurits Nielsen, da løjtnant Burmüller i Nr. Snede under major Maisners kompagni samt 2 korporaler med dragen kårde i den ene hånd og pistol i den anden kom styrtende ind i den lille stue for at tage frieren med magt til at springe soldat ved landmilitsen. Faderen reddede dog i første omgang sønnen ved at stille en kaution på 100 rdl. for ham. Christen Giørup af Aalborg som fuldmægtig for Christen Andersen Byggum af Viborg (1668-1734, senere herredsfoged i Skast herred, begravet i Bryndum), der atter var fuldmægtig over Højris gods, reddede ham endeligt ved at bevise, at han de sidste år havde opholdt sig på familiens gods.
Peter Christensen Holdgaard, Stenholt, anklagede 1708 møllerfolkene for nogle utilbørlige ord om penge, som deres pige har bragt fra møllen og leveret Peder Holdgaard og hans mor imod møllerfolkenes vilje, men møllerkonen meddelte retten, at hun ikke kendte noget dertil, ej heller havde noget andet end ærligt og godt at beskylde Peder Holdgaard eller hans mor for.
Der var to Peder Christensen er i Stenholt, hvoraf den ene havde tilnavnet Holdgaard, og den anden optrådte som kaldsmand i sagen. Hvem der er hvem, kan ikke afgøres, men det må siges at være underligt, at det mulige slægtsskab ikke nævnes i sagen.
2) Christen Andersen var hjemme hos faderen i Klode mølle 1685, og 1690 var han forpagter på Astrup i Salling. 1692 købte han gården Højris, Ikast Sogn. Højris ejedes af Jens Sehested til Holmgård i Møborg sogn og bortskødedes 17.3.1692 af hans enke, Sophie Gyldenstjerne, og Axel Sehested til Timgård på børnenes vegne til Christen Andersen Møller, der da vår forpagter på Holm, sammen med en del andet bøndergods i Tulstrup, Gøde, Isen og Isenvad. På dette grundlag gjorde Christen Andersen Højris til hovedgård og købte 1697 af Christoffer Jochum Giese til Giesegård ved Ringsted 1 gård i Rønholt og 1 gård i Bording by. Senere købte han ca. 20 tdr. hartkorn og 3 huse i Hestlund og gårde i Faurholt og Suderbæk samt bondeskylden i den østligste gård i Engesvang (fæster: Mogens Pedersen). Han var ved sin død 1705 ejer af ialt 77 tdr. hartkorn, et pænt lille gods. Han havde været gift med Kirsten Nielsdatter, hvis helbroder, Chresten Nielsen Elkjær ejede bondegods i Bording, og af hendes halvbrødre ejede Hans Hansen Frostlevgård på Mors, mens Søren Hansen var forpagter på Nr. Elkjær i Vendsyssel. Disse solgte 6.4.1705 deres arvepart efter søsteren til Niels Jørgensen i Klode mølle, som var gift med Christen Andersens søster og derfor var i besiddelse af en arvedel.
3) Anne Andersdatter hed datteren, der var gift med Niels Jørgensen, som var født i gården Moselund i Funder sogn. De overtog Klode mølle ved skøde 24.7.1693 fra Anders Sørensen. Niels var altså godt i vej og kunne derfor sagtens 4.9. samme år sammen med sine søskende, Maren, gift med Jens Jensen i Guldforhoved, og Johanne, gift med Niels Simonsen i Refshale, give afkald til broderen Peder Jorgensen i Moselund på al arv. Niels begyndte også at samle på gårde, idet han 4.10.1699 fik skøde på en gård og et hus i Nr. Snede af Christen Bertelsen Dons i Knudstrup, der havde arvet det efter sin far ved skifte 30.7.1677.12.7.1703 lånte Niels 100 rdl. til Mads Christensen Elbech i Bording by, der også ejede sin fødegård Elbæk ifølge skøde af 5.9.1697. Denne gård ejedes 1653 af Jens Andersen i Nørrelund (efter faderen, hr. Anders Jensen i Bording) og hustru, Anne Pedersdatter, der senere ægtede omtalte Christen Michelsen i Engesvang, hvis datter, Karen og svigersøn, Søren Enevoldsen, matte nøjes med gården der.
Endelig 16.12.1704 købte Niels for 45 daler Klode bol, af hartkorn 1-3-2-1, som der ingen bygning var på, og som han selv havde i fæste, af borgmester Stefan Rasmussen Hofgaard i Horsens, der havde arvet det efter sin svigerfar, borgmester Jørgen Hansen Hoxbro i Horsens, der atter havde købt bondeskylden af foran omtalte Christen Michelsen og herligheden 9.10.1685 af landsdommer Luxdorph. Til sidst lægger han slutstenen på sit værk ved, som omtalt, 1705 at erhverve Højris gård og gods.
Eftertale den 10. nov. 2015 med arkivleder Ejvind Lassen fra Engesvang Lokalhistoriske Arkiv, må jeg bruge historien om Klode Mølle fra deres arkiv. Samtidig blev jeg medlem af Engesvang Lokalhistoriske Arkiv – og vil opfordre alle gøre det samme, hvis man bruger deres materialer til egen slægtsforskning.
Det koster kun 30,-