Stamtræ
Christen Bertelsen
Født: Christen Bertelsen, 1763, Bjerlevgaard, Hvejsel Sogn, Nørvang Herred, Vejle Amt som søn af Bertel Hansen og Maren Nielsdatter
Kirkedøbt: 27. november 1763, Hvejsel Kirke, Vejle Amt.
Død: december 1817, Bjerlev, Hvejsel Sogn, Vejle Amt.
Begravet: 28. december 1817, Hvejsel Kirkegaard, Vejle Amt.
Stilling: Bonde og Lægdsmand
Gift 17/11-1789 med Ingeborg Sørensdatter, Hvejsel Kirke, Vejle Amt.
Forældre: Bertel Hansen og hustru Maren Nielsdatter.
Samtlige personer i husstanden
Vejle, Nørvang, Hvejsel, Bierløv Bye, , 7, FT-1787, A1000
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Christen Bertelsen 23 Ugift
Ingeborg Kirstine Mariusd. 20 - Tjenestefolk
Jens Jørgensen 12 Ugift Tjenestefolk
Søren Bertelsen 27 - Husbondens brødre Tømmermænd
Niels Bertelsen - - Husbondens brødre Tømmermænd
Samtlige personer i husstanden
Vejle, Nørvang, Hvejsel, Bjerlev, , 2, FT-1801, A0118
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Christen Bertelsen 38 gift Mand Bonde og lægdsmand
Ingeborg Sørensdatter 30 gift Hans kone
Bertel Christensen 8 ugift Deres barn
Søren Christensen 6 ugift Deres barn
Hans Christensen 4 ugift Deres barn
Maren Christensdatter 10 ugift Deres barn
Anders Christensen 13 ugift Hans tjenestedreng Tjenestedreng
Vrads herred Skifteprotokol
Skifter 1794-1808
B64-284
96 Hans Bertelsen ugift tømmersvend i Tørring. 19.3.1799, fol.198, 201.
A: bror Niels Bertelsen i Ollerup i Bredsten sogn, halvsøskende Jørgen Nielsen 60 i Melhede på Tørring Mark, Mette Nielsdatter enke på Hvejsel Mark. LV: David Blom, murer i Tørring, Johanne Bertelsdatter g.m. Anders Jensen på Bjerlev Mark i Hvejsel sogn, Søren Bertelsen 38 i Hvejsel, Christen Bertelsen 34 i Bjerlev.
Christen Bertelsen var fæster af en gård i Bjerlev indtil 1792, da han ifølge nedenstående skøde købte gården til selveje.
"Thyge de Thygeson til Mattrup Stamhuset, Deres kongelige Majestæts Justitsraad, tilstaar hermed og vitterliggiør at have solgt og afhændet, lige som jeg og hermed sælger skiøder og overdrager fra mig og mine arvinger til forrige fæster under Stougaards Gods, Christen Bertelsen, den gaard i Bierlef Bye, Hvexel Sogn, Nørvangs-Tørrild Herreder, Coldinghuus Amt, som han hidtil har haft i fæste, bestaaende efter nye Landmaalingsmatricul af Agger og Engs Hartkorn 4 tdr. og 2 skpr., hvilken gaard med alt dens tilliggender, herligheder og rettigheder i bye og mark være sig bygninger, agger og eng, skov og krat, jagt, fiskevand og fæegang, vaadt og tørt inden og uden markeskiel, lige som samme af Arildstiid været haver og hvad med rette dertil bør at ligge, og jeg det selv ejet haver - med den forbindelse at samtlige gaardmænd i Bierlef aarlig udviser og ansvarer Amtsforvalter Langs gaard i Hveisel 2 læs Gierdsel og solgte 5 husmænd i Bierlef hver 1 læs Gierdsel aarlig - skal i overensstemmelse med kiøbecontracten af 4. April 1791 og dets vedhæftede interessentskabs forening tilhøre Christen Bertelsen og arvinger, herved skal være tilskødet og hiemlet samt sig deraf at benytte, alt i overensstemmelse med de kongelige love og anordninger siden han for denne gaard og eiendom har gjort mig fornøjelig og god betaling for dets kiøbesumma ved benævnte interessentskabs forening bestemt til 610 Rdr., siger sex hundrede og ti rixdaler dansk courant.
Men da Stougaards Hovedgaard ved højkongelig resolution af 7. Decbr. 1791 beholder sin frihed under de vilkaar de høikongelige resolutioner af 8. Decbr. 1784 13de Martii 1785 og 9. Martii 1791 befaler, maae denne oftbenævnte bondegaard hverken sælges for igien at complettere nogen hovedgaard eller som nogen hovningssted.
Dets til bekræftelse under min haand og signete samt 2de vitterlighedsvidners underskrift.
Mattrup d. 11te Juni 1792.
Thygeson.
Til vitterlighed efter Begiering
Nyegaard. Kingo."
Samtidig med oprettelsen af ovennævnte skøde ses Christen Bertelsen at have udstedt en panteobligation paa 395 rdr. til justitsråd de Thygeson på Mattrup med 1. prioritets panteret i den nyerhvervede gård i Bjerlev, og året efter udstedte Christen Bertelsen endnu et gældsbrev til de Thygeson, dennegang lydende på 190 rdr. med 2. prioritets panteret i gården i Bjerlev, næstefter de 395 rdr.
Samtidig hermed blev der i Alsted af Christen Bertelsen, Niels Olesen og Jørgen Sørensen udstedt et skøde til Jørgen Pedersen på et stykke jord kaldet Eggenholm, som stod til hartkorn 5 skp. 3 fjdkr., og som var indhegnet med pæle.
I købet medfulgte 10 fag hus, der af sælgerne var blevet indrettet med 3 skillerum, loft og skorsten, alt for en sum af 398 rdr.
Desuden ses Christen Bertelsen samme dag at have udstedt et skøde til Jørgen Sørensen i Bjerlev på en skovlod, kaldet Brisklodden, beliggende i Bjerlev Rode imellem Jørgen Sørensens skovlod på den søndre og Hans Pedersens skovlod på den anden side. Lodden havde et hartkorn på 2 fjdkr. 2 1/8 alb, og købesummen var på 50 rdr.
Umiddelbart efter Christen Bertelsens død ses Ingeborg Sørensdatter af kongen at have fået udstedt følgende bevilling til at sidde i uskiftet bo:
"Wi Frederik den Siette af Guds Naade Konge til Danmark, de Wenders og Gothers, Hertug i Slesvig Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg, giør vitterligt at vi efter Ingeborg Sørensdatter, enke efter afg. gaardmand Christen Bærtelsen i Bierlef, Hveisel Sogn Weile Amt udi vort Land Nørrejylland hendes herom underdanigst gjorte ansøgning og begiering allernaadigst have bevilget og tilladt, som og hermed bevilger og tillader at hun efter bemeldte hendes afdøde Mand Christen Bertelsen maae foruden rettens middels forsegling, registrering og vurdering efter loven med fælles sammenavlede umyndige børn i uskiftet bo blive hensiddende, saalænge hun i eenlig stand forebliver, siden de myndige sønner og svigersønnen dermed er tilfreds. Og om hun imidlertid skulle blive til sinds at skifte og dele maa hun med samfrænder slutte en skifteforhandling om den arv, som bemeldte deres børn efter fornævnte deres afdøde fader Christen Bertelsen kan tilkomme saaledes som hun med dem til børnenes gavn bedst kunne forenes foruden rettens middels overværelse eller videre registrering og vurdering efter loven, dog have bemeldte stamfrænder et skriftlig dokument derover at forfatte som billigt kan være og de i fremtiden naar børnene kommer i myndig stand æragte at kunne forsvare.
Og ville vi herhos allernaadigst have befalet dem at holde sig loven og anordningerne samt i særdeleshed forordningen af 23. august 1793 allerunderdanigst efterrettelige, hvilket og skal ske af den øvrighed og rettens betjenter, som det ellers kunne tilkomme samme skifte at forvalte forsaavidt dem angaar i hvis rettighed dog intet derfra skal afgaae.
Forbydende alle og enhver imod det som forskrevet staar hinder at giøre.
København d. 8. Jan. 1818.
Under vort kongelige segl.
Efter Hans Kongelige Majestæts allernaadigste Befaling.
Kaae. Kold. Ørsted. Monrad Dræbye."
Fra slægtsbogen: "Slægten Bertelsen fra Hvejsel Sogn".